Parascha Inspiration – Ha’azinoe

וַיֹּ֤אמֶר אֲלֵהֶם֙ שִׂ֣ימוּ לְבַבְכֶ֔ם לְכָ֨ל־הַדְּבָרִ֔ים אֲשֶׁ֧ר אָֽנֹכִ֛י מֵעִ֥יד בָּכֶ֖ם הַיּ֑וֹם אֲשֶׁ֤ר תְּצַוֻּם֙ אֶת־בְּנֵיכֶ֔ם לִשְׁמֹ֣ר לַֽעֲשׂ֔וֹת אֶת־כָּל־דִּבְרֵ֖י הַתּוֹרָ֥ה הַזֹּֽאת: כִּי לֹֽא־דָבָ֨ר רֵ֥ק הוּא֙ מִכֶּ֔ם כִּי־ה֖וּא חַיֵּיכֶ֑ם וּבַדָּבָ֣ר הַזֶּ֗ה תַּֽאֲרִ֤יכוּ יָמִים֙ עַל־הָ֣אֲדָמָ֔ה אֲשֶׁ֨ר אַתֶּ֜ם עֹֽבְרִ֧ים אֶת־הַיַּרְדֵּ֛ן שָׁ֖מָּה לְרִשְׁתָּֽהּ:

“Hij zei tegen hen: Neem al de woorden waarmee ik u heden waarschuw, ter harte, zodat u uw kinderen gebiedt al de woorden van deze wet nauwlettend te houden. Want het is geen woord zonder inhoud voor u, maar het is uw leven. En door dit woord zult u de dagen verlengen in het land waarvoor u de Jordaan oversteekt om het in bezit te nemen.”

Deuteronomium 32:46-47

In het Toragedeelte van deze week bereiken we het hoogtepunt van de boodschap die Mozes geeft aan de kinderen van Israël voordat ze het Land van Belofte binnengaan. In de laatste verzen lezen we dat HaSjem Mozes naar de top van de berg brengt zodat hij het hele land kan zien dat aan de kinderen van Israël gegeven is. Het land dat hij echter niet binnen mag gaan.

Het lied van Mozes beschrijft hoe Israël zich van HaSjem afkeert, hoe HaSjem Zijn gezicht verbergt, dat Israël terugkeert naar HaSjem en dat HaSjem de vijanden van Israël zal vernietigen. Omdat dit de volgorde van deze gebeurtenissen is, smeekt Mozes Israël om de Tora te volgen.

Ha’azinoe wordt elk jaar op Sjabbat Sjoeva gelezen. Dit is de Sjabbat tussen Rosj haSjana en Jom Kipoer. De dagen tussen Rosj haSjana en Jom Kipoer worden ‘Jamiem Nora’iem’ genoemd; de Ontzagwekkende Dagen. We denken dan aan het oordeel van HaSjem, aan Zijn soevereiniteit als Koning van het heelal, aan Israëls gedrag en daardoor ook aan ons eigen gedrag – aangezien we deel zijn van Israël of van het burgerschap van Israël. Mozes herinnert ons eraan dat de Tora niet iets zonder inhoud is voor ons, maar dat Tora ons leven is.

Mozes schreef twee liederen die in de Tora staan. Het Lied bij de Zee en het Lied van Mozes. Deze twee liederen zijn heel verschillend. Het Lied bij de Zee is een loflied om G-d te danken voor alles wat Hij gedaan heeft om ons uit Egypte te verlossen. Het Lied van Mozes vertelt de geschiedenis –zowel in het verleden als in de toekomst- van het falen van Israël en de uiteindelijke genade van HaSjem. Als we het ene lied lezen, denken we automatisch aan het andere. Als we het Lied van Mozes lezen, denken we aan alles wat HaSjem heeft gedaan voor ons en voor onze vrijheid, terwijl we ook beseffen dat we als volk gefaald hebben. Maar ondanks ons falen, zullen we verlost worden door de genade van HaSjem.

Dit is dé boodschap van verlossing. Dit is de boodschap van Jesjoea de Messias. Ondanks ons falen zal HaSjem ons redden. Het is een continue cyclus dat we falen en dat HaSjem redt. Wat moeten we dus doen? Wat is de ware les van Sjabbat Sjoeva? Heb HaSjem lief en heb elkaar lief. In deze dagen van quarantaine en isolatie moeten we eraan denken dat we deel zijn van een volk. Begrijp het en besef het. Wees deel van het burgerschap van Israël. Heb HaSjem lief en houd van elkaar. Volg de Tora, want dat is ons leven.

Sjabbat Sjalom en leSjana Tova.

Abonniere unseren

Newsletter

Erhalte aktuelle Nachrichten, Vorträge und Infos über Veranstaltungen von Yeshivat Shuvu 

Avatar-Foto

Rabbi Steven Bernstein

Steve was born on Lag B’Omer in Ann Arbor, MI but was raised in Gainesville, FL. The son of two University of Florida professors, he excelled in the sciences in school. In addition to his normal academic studies, he pursued his Jewish education studying with many Rabbis and professors of Judaic Studies from the University including visiting Rabbis such as Abraham Joshua Heschel and Shlomo Carlebach.